för att vi älskar teknik

Molntjänster ställer krav på uppkoppling


skrivet den 25 apr av froggy, klockan:17:02

Jag har använt Googles molntjänster både privat (i flera år) och för min firma (mindre än ett år) där jag arbetar med grafisk design och håller föredrag. Som talare är man ute och rör på sig mycket och den första frågan man ställer sig, kan man ha nätverkslösningar som kräver att man är online?

Svaret är ja, det är 2011 och det finns datauppkoppling nästan över allt (i Sverige). Enda gången jag inte kunnat koppla upp mig till Google och vårt ekonomisystem online har varit när jag åkt tåg eller buss på de få stråk där datauppkopplingen är svag eller obefintlig, t ex i tunnlar, i dalgångar och långt från tätorter. Jag har upplevt problem runt Båstad och Tiveden när jag rest mellan Göteborg och Stockholm respektive Malmö.

I alla städer har man datauppkoppling med 3G och på hotell, hos företag och på konferenser finns wifi. På Radissonhotell t ex loggar man in med sitt efternamn och rumsnummer. Sen har man trådlöst bredband överallt på hotellet - på rummet, i konferensrummen, i baren o s v. Jag upplever att det gått fort för Gmail och kalenderna t ex, att hämta hem ny information och jobba med Googles servrar. Däremot kan det ta tid med vissa dokument som ligger i Google Dokument, men det är lika även på kontoret där jag har 18 Mbit.

Google har en offlinelösning också, där mail etc sparas ned på hårddisken. Den kräver dock att man stänger av multiinloggning. Multiinloggning gör att man kan vara inloggad på flera konton samtidigt, t ex sitt Google Apps-konto för firman och sitt privata Googlekonto. Eller om familjemedlemmar delar på en dator, då kan flera vara inloggade samtidigt. Offlinelösningen fungerar smidigt och alla mina 80 000 mails var sökbara och åtkomliga offline. Inte illa.


Bli den första att värdera denna post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kommentarer är stängt